mandag 28. september 2009

Klatring i Himmeldalen

For første gang var det tur med valgfag, og siden begge to har klatring, skulle vi til Himmeldalen. Vi skulle overnatte under fjellberget, buldre, rappellere og lære å lede på bolter og kiler. Været var fantastisk på dagen. Den siste natta regnet og blåste det. Da fikset vi presening som vi brettet rundt soveposen, funket fett som bare det!!



Marte sikrer - veldig flink!!



Guro klatrer.....



... så en liten flyvetur....


Soveplassen vår:) To og to siden av hverandre.




Her rappellerer Marte ned et fjell på ca 35 meter. Både nervepirende og adrenalinkikk da vi satte utenfor fjellkanten. Å se ned, er ikke å ambefale, det kiler godt i magen.

torsdag 24. september 2009

Alene blant narkomane, stoffmisbrukere og tyver

Tidlig en solfylt formiddag syklet jeg av gårde til dalen/fjellet. Det var bare meg, sykkelen, presenningen og godt med mat. Lite visste jeg da hva jeg hadde i vente. Jeg skulle bare sykle til dalen, gå en topptur, finne en leirplass, fyre bål, spise, sove og så sykle hjem dagen etter. Alt gikk etter planen. Leirplassen lå rett ved elva, godt drikkevann og gode bademuligheter. Bålet brant fint, pizzaen smakte godt og gapahuken var bra. Rett før jeg skulle legge meg ser jeg to karer komme nedover mot elva. Javell tenkte jeg, det var jo litt rart. Nysgjerrig som jeg er spurte jeg hvorfor de var her og hvilke planer de hadde. De kunne fortelle at de var på jakt etter en stjålet firhjuling. Den minste av karene gransket meg fra topp til tå. Blikket hans var mistenksomt, og jeg begynte å bli en smule nervøs. Jeg fortalte at jeg kom fra Øytun og skulle bare sove her i natt. Jeg hadde ikke sett verken firhjulingen eller noen andre mistenksomme personer. De vandret rundt leirplassen min, løftet litt på presenningen min, før de hentet bilen sin og kjørte over på andre siden av elva. Jeg følte meg mistenkt…
Noen minutter senere kom de tilbake. Det viste seg at ca 200 meter fra min leirplass var det slått opp et stort telt med dobbelmadrass og aggregat. Det var ingen tilfeldigheter at de lette akkurat i dette området. Leirplassen tilhørte nemlig narkomaner og stoffmisbrukere som stjal firhjulinger, sykler, båter osv og brukte dalen som skjulested. Veien som tyvene brukte, lå bare fem meter fra leieren min. Karene ba meg være på vakt og høre om det kom noen dit i løpet av natta. Da måtte jeg ringe dem med en gang, slik at tyvene skulle bli tatt. Jeg visste ikke hva jeg skulle si. Redselen krøp opp ryggraden, mens hjertet glemte å slå normalt. Karene beroliget meg med at tyvene ikke var farlige og at de ikke ville gjøre meg noe, men det er ikke så enkelt å si det midt ute i skogen rett ved en leirplass hvor det holder til narkomaner og stoffmisbrukere.

Mørket senket seg og jeg fikk i tips å flytte leirplassen min 100 meter nedover elva, slik at det var vanskeligere for tyvene å få øye på meg. Dermed var det bare å krype nedi sovepose, ha mobilen lett tilgjengelig og håpe ikke det kom noen i løpet av natta. Heldigvis gikk alt bra. Det eneste jeg hørte var regnet, godt var det! Aleneturer er godt innimellom. Man får tid for seg selv og tid til å tenke på alt mellom himmel og jord. Godt var det å komme hjem til skolen og høre alle andres historier!

Det skal også sies at mobiltelefonen ble brukt flittig. Godt var det å fortelle alt jeg opplevde til ei vennine som lå langs en vei 65 km fra meg. Men allikevell føltes det som hun var rett borti veien :)

ut på tur, aldri sur

Nå har det gått altfor lang tid siden vi sist oppdaterte. Vi har hatt en turperiode på to uker. Det startet med en tur til Syden/Danmark, opprinnelig kalt Sørøya. Den tredje største øya i Norge. Halvannen time med buss og så båt, fraktet oss til øya. Der skulle vi være i fire netter. Opplegget var nokså valgfritt. Toppturer, bølgesurfing, kiting, klatring og grottebesøk var valgmulighetene. Etter å ha ankommet sent fredag, 11.09, ettermiddag tok vi med oss to surfebrett og en elvekajakk over fjellet og ned til Nordsandfjorden. Mon tro hva folk tenkte da de så oss drasse dette over fjellet… Vell fremme fikk vi laget oss deilig fiskemiddag, før vi hadde felles allsang rundt bålet og sovnet trygt inne i grottene. Morgen etter våknet vi til en reinstyrflokk som sto hundre meter fra oss og spiste gress. Dette ble sett gjennom grotte inngangen. Bra start på morgenen!!
Nordsandfjorden var helt fantastisk. Det var som å komme til Syden og Danmark. Lang sandstrand, store bølger, klipper og kritthvit sand. Hadde denne øya ligget i sørnorge hadde den vært besøkt konstant.
Den ene dagen gikk vi til ei grotte som lå 150 uti vannet. Derfor kunne vi bare gå dit når det var fjære. Grotta var oppholdssted for 133 mennesker etter krigen. Den var formet som en T. Gangene var smale og det var særdeles trangt og bratt. Restene fra menneskene lå fortsatt igjen, sko, kopper, kjeler, flasker, til og med doen sto der fortsatt.

Sørøya svarte til forventningene. Utrolig fint, selv om været var varierende. Bølgesurfing og kiting fristet til gjentakelse!!!


Finn flyt’n og nyt’n

Bare to dager etter Sørøya var det padling ned Altaelva som sto for tur. I sju kanoer og tre kajakker satte vi nesa nedover elva. Vi skulle gjennom tre stryk – mye vann og høye bølger. Det fjerde stryker – Gabo – var helt ekstremt. Her var det bare læreren John som padlet. Det var nok best. Mye vann og krevende partier. Vi andre tok med oss kanoene og all bagasjen. Vi hadde alt mulig av vær på vår ferd. Dette ble en kald opplevelse. Sol, vind, regn og hagel varmet og frøs fingrene våres. Sytten kropper krøp seg sammen og blikket gikk så vidt over kanokanten.
Kalde og forfryste gikk vi i land ved Gilbo. Der satte vi opp telt, gikk på vedsanking og fyrte bål. Så var det på tide å lage middag. Noe som var drivkraften under de verste hagelbygene. Stekt laks, båtpoteter med hvitløk, agurksalat og ekte seterrømme. Her spares det ikke på noe. En ordentlig søndagsmiddag ble servert på en torsdag! Til og med dessert hadde turlederne ordnet til oss. Hele sju liter med sjokoladepudding og to liter vaniljesaus var tatt med. Her er det ikke snakk om minimalisme!

Etter en god natts søvn og deilig havregrøt lagd på bålet, satte vi kursen videre nedover og hjem. Høydepunktene var de to siste strykene. Før vi padlet dem, gikk vi i land og planla padlerute fra land. På den måten var vi obs på steiner og store bølger. Det var utfordrende, men veldig gøy. Kanoen suste gjennom vannet og bølgene fosset inn i kanoen. Marte og Anne var gærne nok til å padle det siste stryket sittende baklengs. Imponerende!!
Etter tre stryk, og kun ett velt – de var så fornøyd med å ha klarte stryket at de sluttet å padle, dermed gikk de rundt. Vi snakker stadig om å nyte og ta vare på de små øyeblikkene. Da vi var ferdige med det tredje stryket, rett før vi skulle spise lunsj, så vi en ørn flygende 20 meter over oss. Sola skinte, vannet glinset og langt borte i det fjerne kunne vi se at snøen hadde lagt seg på de høyeste toppene. Vi sier som Marte pleier å si: Tipp topp, tommel opp!!!!

torsdag 10. september 2009

Klatremus


Etter elevkvelden i dyreskogen var det klatremus som ble den store helten. Siden da har vi klatret både inne og ute i fjellvegg. For min del er dette en helt ny opplevelse. Og hva er det som gjør at ei jente med høydeskrekk velger å klatre opp en fjellvegg på over 30 meter? Jeg vet ikke... Men det jeg vet er at man får et sinnsykt kikk av å være så høyt oppe. Med klatresele, hjelm, karbinkrok, en solid åttetallsknute og en person du stoler på som sikrer deg, ja da er du trygg! Og da er det bare finne de beste fingertakene og bentakene oppover veggen.
Etter litt streving, for det er absolutt ikke lett, litt tenking på rutevalg, var jeg endelig på toppen. Da kunne jeg slippe jubelen løs, og nyte utsikten over hele Alta. FANTASTISK! Det er disse små øyeblikkene man kommer til å huske :)

tirsdag 8. september 2009

K to the O to the S <3


Guro & Marte :)

"Når du har sett noen, har du sett alle"



Lørdag er frokosten en time senere enn vanlig, men som forrige lørdag måtte vi opp kl 7. Alle på skolen hadde fellesfag, og turen gikk til Alta Museum. Der fikk vi sett utallige helleristninger :)

"I 1973 ble de første hellerisningene i Hjemmeluft funnet, og i dag er det registrert 3200 figurer. Dette er det største av de fem bergkunstområdenen i Alta som ble innskrevet på UNESCOs Verdensarvliste i 1985"

Senere på kvelden var det elevkveld, hvor stippene stod for underholdningen. Tema var dyreskogen, og utkledd som harepuser så Guro og jeg slik ut:

Ufrivillig plystring

Under middagen blir all posten lest opp. Nå var det endelig min tur. En middels pakke blir holdt opp. Papiret er lyst brunt med hjerter på. Tillsynsansvarlig sier: "Uuu, noen får en hjertepakke. En hemmelig beundrer???"..... Alle plystrer... "Til Guro"
OI :O

Men takk mamma, det var veldig fint å få croksene, antibakk og tyggis :)

fredag 4. september 2009

Hello? Anyone there?

Da trykket jeg på noen knapper, og vips tror jeg det går ann å legge inn kommentarer. Føl deg fri til å legge inn noen ord. Ellers har vi lekt klatremuser i dag. I tillegg var været i Alta også skikkelig herlig i dag :) Jeg har lett over hele skolen, og finner ikke en sjel som ikke satt pris på at sola varmet og gav farge til hvite kropper. Nå er det middag! Sjallabais! :D

torsdag 3. september 2009

Hei og hopp, karbis er topp

I dag gikk turen til Skoddevarre, 435 m.o.h. Vi startet rett etter havregryn på primus, altså kl 10.00. Fra teltplassen via fjellet og til skolen var det 10 km. Været var overskyet og 15 grader. Altså helt perfekt! Terrenget var varierende. Alt fra sti, traktorspor, lyng, elver og berg skulle passeres. På veien opp fjellet fant vi de største blåbærene du kan tenke deg. Matpausen bestod av blåbær og karbonader i polarbrød. Helt herlig for sultne mager.

Etter fire timers gange, var toppen endelig besteget. Der ventet en fantastisk utsikt!


Alta canyon!

Gjennom myr, over bekker, under greiner, på stier og opp fjell. Og der lå Alta canyon. Midt på Finnmarksvidda fant vi de sykeste fjellene du noen gang kan forestille deg. Det så ut som noen hadde tatt kniven og delt det i to, med ei elv i bunn :)

Action i elvekajakk

Vi er stadig på nye eventyr. Denne gangen bar det nedover Tverrelva i elvekajakk. En helt ny opplevelse for begge to. Læreren vår John, en erfaren og dyktig padler – heldigvis, demonstrerte hvordan vi skulle padle nedover elva. Deretter var det bare å ta på seg tørrdrakt, spruttrekk og hjelm og sette seg i båten. Nå kom alle padletakene vi lærte forrige uke til nytte. Vannstanden i elva var ikke veldig stor, men kanskje passe for oss. Elva var delt inn i flere stryk og i kulper. Der øvde vi på å holde balansen. Vanskelig i begynnelsen, og våtere etter hvert…

To dager senere var det klart for padletur ned Eibyelva. En tur på 1.5 time. Nye utfordringer stod i kø. Flere lange stryk, under trær som hang utover elva og inn i et elvekryss.

Guro in action

Marte in action

John demonstrerer